Imbir na odchudzanie – słynna aromatyczna przyprawa potężnym sojusznikiem szczupłej sylwetki

0
371
Imbir

Chociaż pierwotne pochodzenie imbiru nie do końca zostało udokumentowane, to jednak wiemy na pewno, że był on uprawiany w rejonach tropikalnych Azji już 3000 lat temu. Co więcej, już wtedy ludzie wiedzieli, że posiada wyjątkowe właściwości lecznicze. To, co kiedyś odkryto intuicyjnie, dzisiaj zostało potwierdzone naukowo, korzeń imbiru zawiera bowiem prawdziwe bogactwo korzystnych dla zdrowia substancji aktywnych. Wiele się też mówi o niezwykłym wpływie imbiru na odchudzanie.

Charakterystyka imbiru, czyli co wiemy o pochodzeniu, znaczeniu i przymiotach popularnej przyprawy?

Rosnący niegdyś dziko w Azji, potem celowo uprawiany, rozpowszechniony przez podróżników trafił z czasem do Europy, Afryki, Ameryki i Australii. Średniowieczna Europa poznała imbir za sprawą perskiego lekarza i uczonego, Awicenny, żyjącego na przełomie X i XI wieku. W swoim dziele „Kanon medycyny” opisał on jego prozdrowotne i lecznicze właściwości.

Imbir jest obecnie wielostronnie wykorzystywany, nie tylko jako przyprawa kuchenna, ale przede wszystkim jako środek w zwalczaniu infekcji wirusowej, przeciwbólowy i rozgrzewający, wspomagający trawienie i w szeregu innych dolegliwości. Przydaje się także jako dodatek do kosmetyków i perfum, surowiec do wyrobu piwa, wreszcie uprawia się go jako roślinę ozdobną.

Imbir charakteryzuje się obfitością substancji odżywczych i składników bioaktywnych o istotnym znaczeniu dla zdrowia. Są to między innymi białko, tłuszcze, błonnik, magnez, żelazo, wapń, zingiberol i związki fenolowe. Roślina ta ma co prawda wiele odmian, ale najbardziej popularny jest tzw. imbir lekarski, którego korzeń w postaci sproszkowanej używany jest jako przyprawa, a w postaci surowej słusznie cieszy się i u nas coraz większym uznaniem nie tylko jako dodatek do potraw, ale i cenny naturalny lek.

Imbir – właściwości lecznicze i prozdrowotne

taca z dużą ilością świeżego imbiru

Jak już wspomniano, posiadający długą i szacowną tradycję w medycynie ludowej imbir, doczekał się także uznania współczesnych, co więcej, potwierdzono jego wielopłaszczyznowe oddziaływanie w zakresie profilaktyki i zwalczania licznych schorzeń.

Do uznanych przez naukę właściwości imbiru należą między innymi:

  • zwalczanie różnego rodzaju infekcji – wirusowych, bakteryjnych, grzybiczych,
  • działanie przeciwbólowe i rozgrzewające,
  • ograniczanie stanów zapalnych,
  • działanie rozkurczowe,
  • pobudzanie krążenia krwi,
  • działanie przeciwzakrzepowe,
  • wspomaganie trawienia,
  • zwalczanie zgagi i mdłości,
  • obniżanie poziomu cholesterolu,
  • minimalizowanie ryzyka zmian nowotworowych,
  • spowalnianie procesów starzenia,
  • działanie detoksykacyjne,
  • pobudzanie funkcji umysłowych,
  • wspieranie odchudzania i zwalczania cellulitu.

Imbir – zastosowanie, czyli w jakich okolicznościach warto po niego sięgać?

Na lepsze trawienie

Bodaj najbardziej znanym sposobem wykorzystania tej rośliny jest używanie jej w kuchni. Nie bez przyczyny jest to jedna z najpopularniejszych przypraw, gdyż nie tylko nadaje ona potrawom smaku, ale także wydatnie przyczynia się do lepszego trawienia, chroniąc przy tym żołądek i wątrobę. Wszystko to za sprawą znajdującego się w korzeniu olejku eterycznego, który pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając w ten sposób proces trawienny i likwidując dolegliwości w rodzaju zaparć, wzdęć czy zgagi.

W przypadku infekcji

Drugim najczęstszym sposobem jest wykorzystanie imbiru jako leku o działaniu przeciwzapalnym, w sytuacji infekcji wirusowej czy bakteryjnej. Substancje znajdujące się w korzeniu imbiru znakomicie leczą przeziębienia i drobne infekcje, zwłaszcza układu oddechowego. Działają rozgrzewająco i przeciwbólowo, zwiększają wydzielanie śluzu, przez co ułatwiają odkrztuszanie. Imbir jest przydatny także w przypadku artretyzmu czy bólu stawów i to stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, w postaci okładów z surowego, startego korzenia.

Surowy imbir jako antidotum na stres oksydacyjny

Imbir lekarski jest bardzo silnym antyoksydantem, dlatego, pomagając zwalczać wolne rodniki, obniża ryzyko powstawania nowotworów i przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia się organizmu. Jednocześnie, obniżając poziom złego cholesterolu, wspomaga udrożnianie tętnic i pobudza krążenie.

Imbir na wzmocnienie libido

Warto wreszcie wspomnieć, że już od starożytności traktowano imbir jako afrodyzjak. I chociaż nie ma na to dowodów naukowych, to jednak znane właściwości tej rośliny, to jest wpływ na lepsze krążenie i sprawność psychiczną, mogą mieć w tym przypadku znaczenie.

Okoliczność nie do przecenienia dla wielu osób – imbir na odchudzanie

dietetyczne jedzenie - imbir, cytrusy, płatki owsiane, awokado

Oprócz wielu innych cennych przymiotów ta wyjątkowa roślina może być także naturalnym i skutecznym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Nic dziwnego więc, że ekstrakt z imbiru jest składnikiem licznych suplementów odchudzających. Decydującym czynnikiem jest obecność w korzeniu imbiru substancji posiadających właściwości termogeniczne. Są to przede wszystkim zingiberol oraz związki fenolowe – gingerol, zinferon i shogaol, które nota bene odpowiadają za ostry, palący smak rośliny. Jakie procesy stymuluje imbir?

Nasilenie termogenezy

Termogenezą określa się zespół procesów fizjologicznych, które prowadzą do wytwarzania ciepła i utrzymania stałej temperatury ciała. Im większe wytwarzanie ciepła, tym więcej energii zużywa organizm i szybciej wykorzystuje rezerwy energetyczne w postaci tkanki tłuszczowej. Termogeniki, naturalne substancje dostarczane w żywności, podnoszą temperaturę komórek ciała, co oznacza szybszy metabolizm, większe wydatkowanie energii i lepsze spalanie tłuszczu. Ocenia się, że w zależności od rodzaju substancji, metabolizm może przyspieszyć od 10 do nawet 25%.

Zwiększenie tempa metabolizmu

Zawierający substancje termogeniczne imbir przyspiesza przemianę materii i ułatwia redukcję tkanki tłuszczowej. Dodatkowym jego atutem, znaczącym w przypadku odchudzania jest fakt, że stymuluje on wydzielanie soków trawiennych, co dodatkowo pobudza metabolizm. Ponadto zawarte w imbirze związki chemiczne poprawiają krążenie krwi, ułatwiają oczyszczanie organizmu, wreszcie stabilizują poziom leptyny, to jest hormonu odpowiadającego za uczucie sytości.

Imbir jako pomoc w kuracji odchudzającej

Reasumując, jeśli chodzi o imbir na odchudzanie, to wykazuje on potencjał jako środek wspomagający proces utraty wagi, zwłaszcza jeśli spożywamy go jednocześnie z innymi substancjami regulującymi przemianę materii i poziom cukru we krwi. Należy jednak pamiętać, że podstawą naszych działań powinna być zmiana trybu życia polegająca przede wszystkim na zdrowym odżywianiu i zwiększonej aktywności fizycznej.

Jak można spożywać imbir? W jakiej postaci jest dostępny?

Świeży imbir w kawałku i w plasterkach, z tyłu filiżanka

Najczęściej spotykana forma to sproszkowany korzeń, w takiej postaci występuje jako popularna przyprawa kuchenna, dodawana do ciast, zup, mięsa, deserów, kawy. Oprócz imbiru mielonego, korzeń dostępny jest także w formie kandyzowanej, marynowany, wreszcie surowy. I właśnie świeży imbir daje ogromne możliwości, jeśli chodzi o jego zastosowanie. Bogactwo walorów smakowych i zapachowych powoduje, że z powodzeniem możemy go wykorzystać jako dodatek do wielu potraw oraz, w najrozmaitszych konfiguracjach, jako składnik różnego rodzaju napojów zimnych i gorących.

Przepisy na napoje z imbirem sprzyjające odchudzaniu

Napój z imbiru, często z dodatkiem innych składników, w wersji chłodnej lub ciepłej, to najdogodniejsza forma codziennego spożycia, nie wymagająca wielkiego zachodu, a dostarczająca potrzebnej dawki cennych substancji wspomagających proces chudnięcia. Oto kilka przepisów na napoje z imbirem:

Gorąca herbata imbirowa

Regularne picie imbirowej herbaty znacząco wspomaga dietę odchudzającą połączoną z aktywnością fizyczną. Specyficzne właściwości imbiru powodują, że potęguje on termogenezę, wspiera przemianę materii, niweluje uczucie łaknienia. Wystarczy do herbaty dodać startego świeżego imbiru, zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić na parę minut. Najlepiej pić ją na gorąco, jednak w upalne dni możemy sporządzić herbatę imbirową w wersji mrożonej, z dodatkiem kostek lodu.

Wersja z zieloną herbatą

Zielona herbata sama w sobie jest wyjątkowo cennym napojem, bogata w przeciwutleniacze, jest również sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Ułatwia i przyspiesza trawienie, redukuje cholesterol, pomaga w pozbyciu się tkanki tłuszczowej. Do gorącej zielonej herbaty dodajemy zmielony imbir, pijemy raz, ewentualnie dwa razy dziennie.

Koktajl imbirowy z zielonym ogórkiem i cytryną na chłodno

Na tarce o małych oczkach ścieramy pięciocentymetrowy kawałek świeżego korzenia i zielonego ogórka ze skórką, dodajemy pokrojoną na plasterki cytrynę i sok wyciśnięty z drugiej, możemy też uzupełnić koktajl listkami świeżej mięty, zielonej pietruszki lub selera. Zalewamy wodą mineralną i wstawiamy na noc do lodówki. Taki napój nie tylko pomaga w kuracji odchudzającej, ale także w oczyszczeniu organizmu i nawilżeniu skóry.

Napój imbirowo-cytrynowy

Kolejną kombinacją może być napój z imbiru i cytryny, która jest bogatym źródłem witaminy C i jednym z najlepszych antyoksydantów, ponadto chroni wątrobę i stymuluje trawienie. Plasterki cytryny i świeżego imbiru zalewamy wrzącą wodą i pijemy codziennie na czczo. Można dodać łyżeczkę miodu.

Odchudzający drink z imbiru i cynamonu

Połączenie cynamonu z imbirem daje zwielokrotniony efekt. Cynamon mianowicie wspomaga perystaltykę jelit, a dzięki właściwościom antybakteryjnym oczyszcza jelita ze szkodliwych drobnoustrojów. I cynamon, i imbir tłumią apetyt, pobudzają krążenie i przyspieszają usuwanie tłuszczu. Wystarczy dodać sproszkowane oba składniki do gorącej herbaty, ewentualnie po jej zaparzeniu schłodzić i pić w wersji na zimno.

Ocet jabłkowy i imbir – połączenie super odchudzające

Ocet jabłkowy znany jest ze swoich właściwości wspierania procesu utraty wagi. Łącząc go z imbirem uzyskamy podwójny efekt. Najprostszym sposobem sporządzenia napoju jest dodanie do herbaty imbirowej 2 łyżek octu jabłkowego (ocet dodajemy do już wystudzonej herbaty, nigdy gorącej), ewentualnie nieco miodu i soku z cytryny. Pijemy codziennie rano, przed śniadaniem.

Imbir jako składnik jadłospisu czy suplementacja?

Jest sprawą oczywistą, że najlepszym sposobem wzbogacenia diety o pożądane składniki jest spożywanie danego produktu w naturalnej postaci. Jednak jeśli nie mamy czasu na codzienne szykowanie tej czy innej mikstury, a do tego oczekujemy szybszych i silniejszych efektów, można skorzystać z wysokiej jakości suplementów diety. Imbir w każdej postaci jest zdrowy, a naturalne suplementy zawierające ekstrakt z tej rośliny są i bezpieczne, i skuteczne.

Poznaj silny i skuteczny suplement diety na odchudzanie z imbirem: Immunox

Immunox

Skuteczny wspomagacz odchudzania i spalacz tłuszczu oparty na naturalnych składnikach Berber Fast, prosto od producenta

Berber-fast tabletki odchudzające

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here